Gelegen op 78° NB, Spitsbergen is het meest noordelijke archipelago waar het hele jaar door mensen wonen (2050).
Spitsbergen ligt 1,050 km van de Noordpool maar heeft een mild klimaat dankzij de invloed van de warme golfstroom.
Sinds de laatste 10 jaar zijn de fjorden en de Atlantische Oceaan rond Spitsbergen ijsvrij zelfs tijdens koude winters en gedurende de poolnacht.
In 2016 waren de temperaturen voor het eerst boven het vriespunt en iedere maand werd er een nieuw record gezet voor de warmste maand ooit gemeten.
De influx van warm water uit de Atlantische Oceaan heeft het Arctische ijs naar 400 kilometer boven Spitsbergen gedreven.
In November veroorzaakte zware regen modderlawines en door gebrek aan zeeijs blijft de kust eroderen.
Eerder moesten honderden mensen geevacueerd worden uit de stad Longyearbyen.
Klimaatverandering heeft een gezicht gekregen in Svalbard en omdat het zo dicht bij de Noordpool ligt, is dit de meest logische keuze voor een bezoek voor onze stakeholders.
Svalbad satellite station (SvalSat) is het meest gunstig gelegen station in de wereld voor het beheren van satellieten.
Door de extreem noordelijke ligging en nabijheid van de Noordpool kan dit station data ontvangen van alle 14 satellieten die in banen om de aarde draaien.
Iedere 100 minuten worden er beelden van het Arctische gebied ontvangen en dat maakt het bijna realtime zonder zelf op de Noordpool te hoeven zijn.
Via een glasvezelkabel wordt de data naar Noorwegen gestuurd en verder verspreid. Satelliet communicatie gaat in de toekomst een cruciale rol spelen om klimaatverandering in het Arctische gebied sneller en beter te begrijpen.
We bezoeken dit station samen met een wetenschapper van Earth Observations (ESA) om te leren wat voor informatie satellieten kunnen meten en fotograferen in het Arctische gebied en hoe we deze informatie kunnen interpreteren en toepassen in klimaatbeleid.
Met het zeilschip Rembrand van Rijn varen we van Longyearbyen naar Kongsfjord, een belangrijke locatie voor Arctisch onderzoek.
Traditioneel mengt het koude water van de Arctische zee hier met het warmere water van de Atlantische Oceaan en samen met het zoetwater van de gletsjers en rivieren is dit gebied een interessant laboratorium voor wetenschappers.
Fjorden zijn klimaat indicatoren en reageren op de grote Arctische veranderingen.
Het gebrek aan zeeijs in Kongsfjord en de warme oceaan temperaturen van de afgelopen jaren hebben de biodiversiteit van dit gebied nu al drastisch veranderd.
We varen door Blomstrandeiland en het vaste land waar begin deze eeuw nog een gletsjer lag (Blomstrandgletsjer).
We wandelen met sneeuwschoenen langs de 14e Juligletsjer die ieder jaar meer dan 100 meter terug trekt.
We gaan ook op zoek naar vogel kolonies, walrussen en ijsberen die net in het begin van de lente actief zijn geworden.
Via Isfjord varen we terug naar Longyearbyen.
We dagen u en uw medereizigers uit door middel van intensieve workshops en discussies in de avonden om na te denken over welke acties u moet ondernemen om bij te kunnen dragen aan de CO2 reductie om onder de 2 graden opwarming te blijven.
Geïnspireerd door de prachtige maar helaas kwetsbare natuur en gevoed met informatie door Arctische wetenschappers van ESA en van de Rijksuniversiteit van Groningen bent u s’avonds aan de beurt om uw duurzame visie toe te lichten aan elkaar.
Centrale vragen in deze discussie die gesteld moeten worden:
- wat is in uw bedrijf de grootste veroorzaker van CO2 uitstoot?
- wat is de strategie om onder de 2 graden te blijven?
- welke uitdagingen staan u hierbij te wachten?
- welk samenspel is nodig om duurzaamheid te versnellen?
De 2 graden doelstelling betekent 50% minder CO2 uitstoot in 2030 en 96% minder CO2 uitstoot in 2050.
Dit vergt enorme opofferingen van iedereen om dit te realiseren, niet alleen vanuit het bedrijfsleven maar ook vanuit de politiek en de burger.
Bernice en haar team maken deze opoffering door de symbolische 2 graden te skien met gevaar voor afdrijving, stormen en dun ijs.
Ze willen de wetenschap van dienst te zijn door waardevolle sneeuwmetingen te doen en satellieten te kalibreren voor NASA en ESA. De 2 graden expeditie is het uitgangspunt voor de invulling van het 2 graden akkoord.