Blog 1 Spitsbergen 2.0 expeditie
Hoopvolle aankomst
Wat een energie en enthousiasme bij de start van de expeditie
Spitsbergen 2.0! We hadden prachtig weer en de koele temperatuur hield iedereen scherp. Na een lange avond met wetenschappelijke informatie over het noordpoolgebied en een inleiding van Mark Drinkwater van ESA, gingen de deelnemers nog even naar het dek om een frisse neus te halen. “Is er nog hoop?’’ werd er gevraagd. “Daarvoor zijn we hier”, was het antwoord. Een mooi begin en het startsein van de expeditie was gegeven.
Aan de slag!
Vandaag gaat het los! Werkgroepsessies over twee thema’s: duurzaam beleggen en de bebouwde omgeving. Met zoveel expertise en knappe koppen moeten we wel tot slimme oplossingen komen.
Om de dag te starten zijn we eerst de gletsjer 14e Juli gaan bekijken, één van de meest spectaculaire plekken van Spitsbergen, indrukwekkend! Het laat zien waarom we hier zijn, waarom het zo belangrijk is dat we plannen maken en concreet actie gaan ondernemen. Bij de gletser waren 2 poolvosjes aan het spelen in de sneeuw en tientallen drie-teen meeuwen druk bezig om een plekje voor een nest in de rotsen te zoeken. Door diepe sneeuw ploeterend bereikten we na 2 uur het gletsjerfront, waar we met bewondering keken naar de pracht van al dit ijs. In ons achterhoofd zat de lastige gedachte dat dit allemaal zal verdwijnen op de ‘lange’ termijn. We namen een half uur de tijd om in stilte van deze grootste natuur te genieten.
Scherpe discussies in een indrukwekkende omgeving
De wisselwerking tussen hoofd en hart werkt geweldig. Na een aantal diepe discussies gaan we even naar buiten om het hart weer te voeden met beelden. De prachtige omgeving van de gletsjerfjorden van Spitsbergen zijn de ideale inspiratie om met elkaar het gesprek aan te gaan. Deelnemers zijn opgedeeld in ‘duurzaam beleggen’ en ‘bebouwde omgeving’ en in allebei de groepen gaat het er hard en scherp aan toe tijdens de discussies.
Om half 3 kwamen we aan bij de Lillihook gletsjer, een theater met verschillende gletsjers die in de zee uitkomen. Een dikke laag zee-ijs beschermt het gletsjerfront, waardoor het nog enigszins in tact kon blijven. Mark Drinkwater doet enkele proeven met zeewater om het mixen te registreren tussen zout en zoet water. Het water is behoorlijk koud, niet warmer dan een 0.5 graden met een uitschieter van 2 graden in de open zee, maar in de fjorden is het water ijskoud. Dat betekent dat veel meer zoet- dan zout water in het fjord komt.
De juiste investeringen
In de middag praten we vooral over beleid en strategieën om slechte investeringen in de toekomst te voorkomen. Ook bespreken we hoe we de pijn kunnen overbrengen die klimaatverandering op alle fronten met zich meebrengt. Een aantal topmensen is behoorlijk geïnteresseerd in het proces om te de-investeren in olie, kolen en gas en juist in te zetten op alternatieven zoals cleantech. Er kan nog maar 560 megaton CO2 de lucht in en dan hebben we de 2 graden doelstelling qua temperatuursstijging op aarde al achterhaald. Het vertrekpunt is niet voor iedereen hetzelfde, dus het wordt nog een hele kluif om de neuzen dezelfde kant op te krijgen tijdens deze expeditie. Met het prachtige weer op de voorgrond is iedereen betrokken en erg gemotiveerd om de gemeenschappelijke doelstelling te realiseren.
Vanavond komen we aan bij het wetenschappelijk station van NY Alysund. Hier gaan we als burgers onderzoek doen, het zogenaamde citizens science, door het verzamelen en analyseren van sneeuw.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!